Història de l’Ampolla

Filla del Mediterrani i de l’Ebre, la història de l’Ampolla comença amb la seva fisonomia. De la fusió entre el riu i la mar, entre la sorra i les onades, que van jugar a estimar-se fins a modelar una gran bassa amb forma d’ampolla, va néixer aquesta petita població marinera que va anar creixent prop de l’antiga desembocadura de l’Ebre.

El nom de l’Ampolla es deu a la silueta en forma d’àmfora que tenia l’antiga desembocadura del riu, un espai que actualment concentra tots els components del Delta de l’Ebre: mar, badia, terra, dunes… Un espai on s’alterna el terreny pla d’al·luvió amb la costa escarpada, el fang amb les roques, les oliveres amb els arrossars, els marges amb les llacunes… creant un aiguabarreig únic d’essència mediterrània.

Primers orígens

Els orígens de l’Ampolla es remunten a l’època ibèrica. Els historiadors situen l’Ampolla a la ciutat hel·lènica de Lebedontia, habitada per la tribu ibera dels edentants o erdets. L’antiguitat de les arrels de la vila es confirma gràcies als vestigis trobats de l’època preromana i romana, com ara monedes, àmfores i antefixes (motius ornamentals de fang cuit).

S. XVI – XIX

En els seus primers orígens, l’Ampolla havia estat un antic hostal del terme de Tortosa, situat al camí ral entre Tarragona i València. Segons antics documents, al segle XVI, aquest indret ja estava habitat per diverses famílies de pescadors. La història de l’Ampolla no només està estretament vinculada a l’activitat pesquera, sinó que també ho està al trànsit marítim. Com a exemple, a mitjan segle XVI, el papa Adrià s’embarcà des de l’Ampolla per dirigir-se a Roma.

A finals del segle XIX, el progrés va començar a vertebrar el litoral espanyol, el que ajudà a definir el perfil turístic de l’Ampolla i afavorí la seva aproximació a les grans ciutats catalanes. Ràpidament, les platges del poble van ser molt apreciades a la temporada de bany, sobretot entre els habitants de Tortosa, d’on sortia un tren especial per als banyistes a l’estiu. Des de llavors, la temporada d’estiu i el turisme han esdevingut dos factors clau de l’economia de l’Ampolla.

Els grans esdeveniments de la història en l’àmbit internacional també han tingut incidència en la història del poble. El 1917, en el context de la Primera Guerra Mundial, un submarí alemany enfonsà el vaixell francès Medjerda. Com a mostra d’agraïment pel suport als nàufrags, el govern francès va obsequiar al poble amb l’estàtua del guerrer, una escultura commemorativa de bronze.

En l’actualitat

Tot i tenir uns orígens remots, l’Ampolla és un dels municipis més joves de les Terres de l’Ebre. I és que durant el segle XX, el seu principal episodi històric fou la lluita per la segregació del Perelló, la qual aconseguí després de 50 anys d’enfrontaments entre els dos municipis.

Ens remuntem a l’any 1937, quan el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya va publicar un decret en el qual disposava la segregació de la barriada de l’Ampolla del terme del Perelló amb el fi de constituir-se com a municipi independent. Un any més tard, amb l’aprovació dels decrets de Burgos es va derogar tota activitat del govern republicà i, amb ella, es va paralitzar el decret pel qual es disposava la independència del municipi de l’Ampolla.

Més endavant, després del període franquista, es va tornar a impulsar la voluntat segregacionista del poble. L’any 1976, es forma la Junta de Segregació i, el 1980, s’aconsegueix l’inici del procés de segregació per via judicial, tot i que no serà fins al 15 de novembre del 1989 quan el Tribunal Suprem es manifestarà favorable a la creació del nou terme municipal de l’Ampolla. Tres mesos més tard, el 28 de febrer del 1990, el Tribunal Suprem emetia una nova sentència amb la qual es va concloure el procés d’autogestió del poble de l’Ampolla com a municipi de Catalunya. L’Ajuntament de l’Ampolla es constituí seguidament, el 5 de maig del 1990.