El fons marí de l’Ampolla acull tot un ecosistema ple de biodiversitat que no només destaca per la seva bellesa natural, sinó també pel seu interès com a hàbitat d’alt valor ambiental. Aquestes extensions marines acullen part d’una de les colònies de posidònia més importants de la costa mediterrània, el que ha convertit aquest paratge en un veritable paradís per als submarinistes.
Anima’t a endinsar-te i descobrir els grans prats submarins que hi ha al fons marí de l’Ampolla!
No és brutícia!
Sabies que les plantes marines poden salvar el litoral durant els temporals? El fort onatge arrenca i diposita a les platges grans quantitats de gram marí, creant una espessa i extensa capa de color rogenc que ajuda a protegir la costa de l’erosió.
Així que recorda: el que veus no és brutícia, sinó que aquestes plantes són les nostres aliades naturals!
Els prats submarins
El fons marí de l’Ampolla acull prats submarins de fanerògames marines com ara la corretjola o gram marí (Cymodocea nodosa) i la posidònia (Posidonia oceanica). Es tracta de plantes amb arrels, tija, flors i fruits. Aquests prats no només ajuden a protegir la costa davant l’erosió de l’onatge, sinó que també proporcionen aliment i refugi a una gran varietat de peixos i altres espècies marines.
Coralls i esponges de profunditat
Al fons marí habiten també un ampli ventall d’animals que viuen fixats. Les esponges filtren aigua per obtenir aliment i oxigen. El corall madrèpora mediterrània (Cladocora caespitosa) és una espècia molt sensible i viu en colònies. Les esponges i els coralls són essencials per a la salut dels mars i oceans, ja que ajuden a preservar la biodiversitat.
Les anemones o fideus de mar (Anemonia viridis) són del gènere animal i tenen cèl·lules urticants com les meduses. A les roques podem trobar petits nudibranquis o papallones de mar que no arriben als 2 cm, com ara l’Elysia timida. I al fons, trobarem els bernats ermitans, que no tenen cuirassa com els altres crancs i per això habiten a les closques buides que hi ha al seu voltant.
Musclos i ostres
A l’ecosistema marí de l’Ampolla també trobem musclos i ostres. A la badia del Fangar es poden visitar les muscleres, on es cultiven els musclos de la varietat Mytilus galloprovincialis i l’ostra arrissada (Crassostrea gigas). Gràcies a la riquesa de nutrients, en aquest hàbitat també és possible trobar nacres (Pinna nobilis); aquesta espècie protegida és el mol·lusc bivalve més gran de la Mediterrània (pot arribar a mesurar 120 cm).