La Bassa de les Olles, llacuna de miratges

Amb 54 hectàrees, la Bassa de les Olles de l’Ampolla és la llacuna més petita del Parc Natural del Delta de l’Ebre i també la que dona la benvinguda a aquest escenari natural tan privilegiat. Aquestes llacunes conformen una part fonamental dels ecosistemes del Delta de l’Ebre, sobretot si tenim en compte que es tracta de la zona humida més gran de Catalunya i la segona més gran de la península Ibèrica.

Aquestes basses litorals connecten directament amb la mar i estan envoltades d’arrossars, tot creant un mosaic de textures naturals incomparable. De fet, és el cicle productiu de l’arròs el responsable de marcar els tempos del paisatge i de la natura, ja que condiciona les oscil·lacions en el nivell de salinitat de la terra incidint directament en la gran diversitat de flora i fauna que hi conviu al territori.

Un ecosistema singular

Sembla que la Bassa de les Olles és el resultat d’una de les desembocadures més antigues de l’Ebre. Entre arrossars i dunes, i comunicada directament amb la badia del Fangar, aquesta llacuna és una de les zones amb més riquesa natural i varietat d’ambients del Delta de l’Ebre. Aquest escenari és refugi d’una important població nidificant d’aus aquàtiques, com ara flamencs, ànecs collverd, agrons blancs, blauets i camallargues.

Activitats a la natura

Els diversos itineraris que envolten la Bassa de les Olles permeten observar la riquesa faunística i florística d’aquest paratge privilegiat. Un dels itineraris amb els quals pots visitar la llacuna és amb la ruta Els Ocells i l’Arròs, que forma part de les rutes Camins de la Mediterrània. Al llarg d’aquest itinerari, trobaràs miradors integrats en el paisatge, des d’on podràs observar una gran quantitat d’ocells migratoris que hi resideixen.

Sigui a peu o a bicicleta, amb aquest itinerari podràs contemplar un dels escenaris més valuosos del Delta de l’Ebre i observar una gran quantitat d’aus migratòries. Els diferents itineraris et donen opció a gaudir del Delta en família o amb amics amb diferents activitats a la natura, com ara sortides en bicicleta, caiac, observació d’aus… i moltes altres activitats que pots consultar a la pàgina web oficial de la Bassa de les Olles i a Delta Turístic & Rent.