Els penya-segats que van vestir-se de colors, ruta de l’Ampolla a l’Ametlla de Mar

La ruta

Aquesta excursió de l’Ampolla a l’Ametlla de Mar transcorre indrets de la costa de gran bellesa i poc alterats per l’home. L’itinerari que et proposem surt de l’Ampolla en direcció a l’Ametlla de Mar fins a arribar a la cala de l’Àliga, coincidint amb el GR 92. Aquesta ruta et donarà l’oportunitat de passejar arran de mar, resseguint els antics camins de ronda que, fins fa poc, transitaven els carrabiners per vigilar l’activitat dels contrabandistes que aprofitaven la foscor de la nit en un litoral tan abrupte.

La ruta és perfecta per gaudir de la mar d’una forma diferent. Els trams rocosos s’intercalen amb petites cales de pedra petita, on els còdols arrossegats per les riuades creen un cromatisme d’intensitat captivadora. Des de l’ocre i el daurat dels marges als tons vermellencs dels penya-segats, en contrast amb el verd dels pinars i el blau intens de la mar.

Roques, onades i pesca

La bellesa d’aquesta ruta és el resultat d’un cicle lent però inexorable pel qual, de vegades, les ones acaronen amb suavitat els acolorits penya-segats i, d’altres, el colpegen violentament fins a enfonsar-los i tornar-los a crear.

Les costes del Baix Ebre presenten unes condicions naturals molt favorables per a l’activitat pesquera. Les aigües tenen temperatures i salinitat diferents segons provinguin de la mar o del riu Ebre. Aquestes aigües estan plenes de nutrients que afavoreixen la formació de plàncton, l’aliment dels peixos.

Itinerari

 Ruta  Camí GR

 • 1
  (0.000 m) Punt de sortida: Oficina de Turisme de l’Ampolla (Ronda de Mar, 12). Surt pel passeig marítim en direcció est pel carrer Vista Alegre i continua seguint el camí GR 92, sempre arran de mar, pel carrer Banys i el carrer Mar, deixant a la dreta la platja dels Capellans fins a arribar a la platja del Baconé.
 • 2
  (1.100 m) Platja del Baconé. Travessa la platja i puja les escales per continuar el camí de ronda.
 • 3
  (1.630 m) Cala Maria. Continua arran de mar pel camí de ronda.
 • 4
  (2.000 m) Cala l’Escaret. Continua pel camí de ronda vorejant la mar.
 • 5
  (2.670 m) Una vegada hagis passat per Punta Pinyana, deixaràs a la teva dreta l’accés a un bar, i descendeix per les escales.
 • 6
  (2.790 m) Platja Cap-Roig. Caminant ran de mar, gira a l’esquerra i puja les escales fins al carrer. Després, torna a agafar unes escales que hi ha a la dreta i ascendeix. Cap-Roig et quedarà a la dreta. Continua resseguint el camí de ronda.
 • 7
  (3.900 m) Travessa cala la Buena i la platja Morro de Gos. Una vegada arribis a la platja de Santa Llúcia, hauràs de passar per una passarel·la de fusta i després continuar per un camí enllosat. Quan arribis al final, baixa a la dreta per creuar un petit barranc. Una vegada passat l’escar, continua la travessia arran d’aigua.
 • 8
  (5.530 m) Arribem al final del penya-segat. Puja a l’esquerra fins a uns pins i ves a la dreta pel camí de ronda. Després de passar un barranc, trobaràs una cruïlla; ves a la dreta i baixa cap a la platja.
 • 9
  (6.700 m) Cala Moros. Travessa la platja i puja per les escales. Quan arribis a la cruïlla, descendeix per la dreta.
 • 10
  (7.200 m) Platja de l’Àliga. És el final de la ruta dels penya-segats entre l’Ampolla i l’Ametlla de Mar. Trobaràs un llarg túnel per on podràs accedir al Camí de les Cales que porta a l’Ampolla o a l’Ametlla de Mar.

Informació pràctica

 • Aquesta ruta segueix en tot moment el GR 92.
 • És important tenir en compte que aquesta excursió és lineal (no acaba on comença) per preveure la tornada. Et recomanem que tingueu un cotxe esperant-vos al final del camí. En cas d’haver de demanar un taxi, penseu a portar amb vosaltres un telèfon mòbil.
 • Aquesta excursió es pot realitzar en qualsevol època de l’any. Et recomanem la tardor, la primavera i els dies assolellats d’hivern. Una autèntica delícia!
 • A l’estiu, la calor pot ser realment intensa, pel que és una bona idea fer la ruta a primera hora per no agafar les hores més fortes de sol. Recorda portar amb tu aigua, barret i protecció solar.
 • El temps de l’itinerari s’ha calculat pensant en una excursió de ritme tranquil. En funció de les parades que facis per delectar-te amb el paisatge, la ruta pot allargar-se considerablement.
 • Si necessites més informació sobre aquesta o les altres rutes, estarem encantats d’ajudar-te a l’Oficina de Turisme.